Wereldwijde metaalproductie gestegen

Wereldwijde metaalproductie gestegen

Metaal wordt geproduceerd door bedrijven die metaal uit erts produceren. Erts wordt verwerkt tot ruw metaal en vervolgens tot bruikbare producten. Bedrijven die deze metalen verwerken tot machines, apparaten of producten behoren tot de metaalindustrie en deze sector wordt ook wel metaalbewerkingssector genoemd. Deze bedrijven maken ruw metaal geschikt voor gebruik. Binnen de metaalindustrie zijn er verschillende sectoren; metaal is namelijk een verzamelnaam voor stoffen die uit erts gewonnen worden. Hier vallen dus verschillende stoffen en bedrijven onder.

Stijging van de productie van staal en aluminium

De laatste jaren stijgt de productie van de metaalindustrie en dan met name de productie van staal en aluminium. De stijging van de productie van metaal is mede gestegen door de sterke productiegroei in China waardoor de vraag naar metaal enorm steeg de afgelopen jaren. Staal wordt veel gebruikt in de bouwsector, denk aan staalconstructies, betonijzer, ijzeren verpakkingen, de auto-industrie en voor het maken van machines. Doordat de productie in China is gestegen, groeit ook het aantal fabrieken, machines en staalcontructies. Hierdoor is de vraag naar metaal het afgelopen jaar flink gegroeid ten opzichte van de vorige jaren.Voor het eerst is er wereldwijd voor meer dan 60 miljoen ton aan aluminium geproduceerd in een jaar en in totaal is er afgelopen jaar voor meer dan 145 miljoen ton ruw staal geproduceerd. Daarmee is het jaar 2017 goed afgesloten voor de metaalindustrie.

 

Openstaande vacatures voor vakmannen binnen de metaalindustrie

2018 zal naar verwachting ook een goed jaar worden voor de metaalindustrie, mits de tekorten aan personeel dit jaar kunnen worden aangevuld. Er staan al lange tijd vele vacatures open en dit worden er steeds meer. Er wordt namelijk steeds minder met vaste vakmensen gewerkt maar met flexibele krachten.

De reden dat de vacatures voor een langere tijd open staan en deels worden ingevuld met flexibele werknemers is omdat het MKB-metaal moeite heeft om geschikte kandidaten te vinden voor de functies in de metaalindustrie. Althans, ze kunnen geen werknemers vinden die aan alle eisen voldoen van metaalvakman. Hierdoor verwachten ze niet dat het komende halfjaar alle openstaande gevuld zullen worden. In de metaalindustrie is momenteel een tekort aan echte vakmannen. Door de stijgende groei van de metaalindustrie is er dus steeds meer vraag naar vakmannen in deze sector.

Metaalproductie in Nederland

In Nederland zijn er een flink aantal metaalbewerkingsbedrijven, het gaat het dan ook goed in de metaalindustrie in Nederland. De gemiddelde Nederlandse dagproductie was 3% hoger in november 2017 dan in november 2016. Deze cijfers maakte het CBS onlangs bekent. Het gaat nog om een stijging, maar de stijging is wel aan het afnemen gezien de stijging van de dagproductie in oktober 2017 nog bijna 3,5% was. Toch is er nog niets te vrezen, de hele productie van de metaalindustrie groeide met 4,5%.

Er zijn wel grote onderlinge verschillen. De electrische aparaten- en trasportmiddelenindustrie groeide maarliefst 18% ten opzichte van 2017, dit is een groot verschil en is een groter verschil dan gemiddeld in de industrie. Toch daalde de stijging van oktober en noveber in december 2017 weer wat. Dit is ook afhankelijk geweest van de Duitse markt. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Duitsland heeft in die maanden een flinke dip gehad waardoor het vertrouwen van de Duitse producenten flink gedaald is en dit heeft dus ook invloed op de Nederlandse industrie.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *